Håll käften datorjävel!

Har inte du tänkte det? Jag har, massor med gånger! Speciellt när någon av mina flikar börjar låta utan att jag har sagt att den ska göra det. Och ur högtalarna strömmar oftast någon märklig amerikansk reklam. Det är vidrigt. Därför kommer lösningen här. Så här ser du nämligen till att datorn inte låter om du själv inte vill att den ska göra det.

I Chrome:

Genom att använda tilläget ”MuteTab” kan du snabbt se vilken flik som låter. Alternativt så kan du ställa in att alla flikar som inte är aktiva håller tyst. Härligt.

Tyvärr kommer inte det att få tyst HTML5 till exempel. För dem rekommenderar vi att du använder ”Disable HTML5 Autoplay” också.

Det visade sig inte vara helt lätt att få tyst på de olika webbläsarna. Räven var ändå lättast.

Firefox:

Att få tyst i Firefox är enklare. Gör så här:

1) Skriv ”about: config” i adressfältet.

2) Om du får ett varningsmeddelande som säger ”This might void your warranty!” fortsätt ändå.

3) Skriv ”autoplay” i sökrutan

4) Nu kommer du att få upp ”media.autoplay.enabled.” När du dubbelklickar på den kommer du ha möjlighet att ändra inställningen till ”false”. Så blev den tyst.

Internet Explorer:

Så länge Internet Explorer (IE) de flesta ljus och videor inte gjordes med HTML5 eller IE11 så var det enkelt att stänga av oönskade ljud med ActiveX. Nu har det tyvärr blivit svårare och krångligare (vilket borde vara ytterligare en anledning till att absolut inte använda IE). I nuläget finns det bara ett enda sätt att göra det på — genom att sätta varje enskild sida som väsnas på ”restricted”-lisan. Problemet är att det kommer att göra att du eventuellt kan missa visst innehåll på sidan. Men texterna och bilderna ska inte beröras.

Och med det sagt var det dags för mig att hålla käften, för den här gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *