Twitter i Sverige

Min känsla av Twitter är att det mer eller mindre bara är vi mediamänniskor som använder kanalen. Mediamänniskor, opinionsbildare och politiker. Knappt ens det. För de flesta svenskar verkar inte Twitter som den naturliga mötesplatsen. Statistiken talar också sitt tydliga språk och endast sex procent av användarna använder Twitter dagligen. Totalt sett har 22 procent av alla svenska internetanvändare använt Twitter och fyra procent gör det minst en gång i veckan. Man blir inte jätteimponerad direkt.

Det intressant med Twitter är de kulturella skillnaderna. I USA är Twitter betydligt viktigare. Gissningsvis har användandet ökat efter förra årets valkampanj också, och jag ska modigt erkänna att jag för en tid övervägde om Donald Trump i hemlighet hade investerat stora summor i Twitter. Faktum var ju att Twitter gick med storförlust fram tills dess och framtiden för företaget var oviss.

Nu tror jag inte att Trump hade investerat en massa pengar i Twitter. Det var nog bara den mest naturliga kanalen för honom att använda — korta meningar, inga längre fördjupande resonemang. Perfekt!

Enligt förra årets studie om Svenskarnas internetvanor visade det sig att Twitteranvändandet under 2016 var ungefär lika stort som det var 2013. Det har därmed minskat.

Årligen sammanställer Twitterbarometern en lista över de mest inflytelserika Twitterkontona i Sverige. Listan baseras på en sammanvägning av antalet svenska följare ett konto har, antalet svenska följare som kontots följare har liksom hur många gånger inlägg från kontot delats.

Förra årets lista såg ut så här:

1. Soran Ismail

2. Jonas Gardell

2 Carl Bildt

4. Mark Levengood

5. Hans Rosling

6. Peter Wolodarski

7. Alex Schulman

8. Zlatan Ibrahimović

9. Magnus Betnér

10. Tim Bergling

11. Niklas Svensson

12. Spotify

13. ÖZZ NÛJEN

14. Gina Dirawi

15. Svenska Dagbladet

Nu har ju dessutom Hans Rosling gått och dött. 🙁

Vad är dina tankar kring Twitter. Har Twitter en framtid i Sverige? Kommer användandet öka eller minska och varför?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *